Aquaria - vatten museum

Dagens utflykt började med att vi hoppade av tunnelbanan vid gamla stan för jag var så sugen att gå genom och insupa atmosfären. Det var sååå länge sedan jag var där och njöt av de gamla byggnaderna och trånga gatorna. Vi passade på att gå in i Storkyrkan då vi ändå var i närheten. Elis tyckte vi bara skulle öppna dörren, för se en kyrka var ju inget kul. Det är så kul med honom för han blev helt uppslukad och var hel nöjd över att vi gick in dit. Vi tände ett ljus för någon som gått bort. Både Thea och Elis tände för Peters gammelfarbror Jonne. Vi tittade också på statyn över St Göran och draken. Då vi kom hem slog jag upp på google om dem så vi kunde läsa legenden om St Göran. Både Thea och Elis var lika uppslukade av berättelsen. Härliga ungar jag har. Puss på er.


Förväntansfulla och på väg.

Dagens äventyr skulle bli ett besök på Medeltids musset. Tyvärr var det under reparation så vi fick snabbt ombestämma äventyr.

Min syster som redan innan hade ett sug efter vatten museet ville att vi skulle åka dit. Vilken tur......Det var en lärorik dag där. Till att börja med gick vi till toaletten. För att göra det fick vi gå genom hela museet och då tyckte de större barnen att de redan sett museet. Men som de besvärliga föräldrar vi är sa vi att nu är det bara att njuta.

Flera gånger gick vi fram och tillbaka. De provade olika saker varje gång eller upptäckte nya djur. Då orken började tryta tog vi en paus i cafét. Där slog, enligt Elis, den stora orättvisan till. De andra fick grädde till sina plättar men han kunde inte eftersom de inte hade laktosfri. Som tur var kunde jag avleda honom med ett köp av en känsel sten. Rolig grej som säger hur du mår genom att visa olika färger. Just nu sitter alla här i köket och testar.


I väntan på maten.


Thea och Irma på väg ner i kloakerna för att se hur äckligt det är där.


Sjöstjärna och en fisk av något slag


Hajar

Just som jag i alla fall tänkte att nu kan vi det här nosade syrran upp killen som matar djuren. Vilken lycka för oss alla att få följa med honom runt och se fiskarna bli matade och att han berättade om varje fisk han gav mat. Det var JÄTTE intressant och gav oss alla en annan dimension på hela besöket.


Irma vilja sitta som "matarkillen".


Det slutade med att Irma norpade åt sig en räkbit och matade fiskarna. Det FICK man ju inte göra. Han var duktig på att berätta och även på att få barnen att förstå vad som var ok och inte ok utan att vara hård i rösten. 

Då matningen var färdig var vi också färdiga på aquaria. Buss och tunnelbana förde oss hem till bromma.


30 sekunder innan vi skulle stiga av tunnelbanan somnade Irma.  

Hon vaknade direkt och har nu badat med sin nya badanka. Ett trött gäng är här och ska fira Lydia på födelsedagen.

Grattis Lydia

Idag fyller min allra bästa systerdotter 14 år.
Stora grattis kramar tjejen.

Vi klev upp alla, utom Thea, för att sjunga för henne. Irma hade tränat hela dagen före på sången så den skulle sitta som en smäck idag:)

Tillsammans åt vi frukost och såg till att STORBARNEN kom sig iväg till skolan.

Sent om sider kom Thea upp så vi kunde börja göra oss iordning för dagens bravader.

Besök hos Lydia i skolan och tripp till Vällingby

Morgonen började med läxläsning och sen drog de ut till parken allihopa. Efter 45 min kom Thea och Elis in lite skärrade. Irma var försvunnen.....Jaha det var bara att börja leta. Vi ropade och sprang runt på området. Efter ca 5 min frågade jag en familj om de sett en liten tjej med röd/orange randig mössa. Pappan hade sett henne för ca 10 min sen vid port 16. (inte syrrans port).

Jag dividerade med mig själv om hon skulle orka få upp porten eller inte och kom fram till att den är för tung. Mera skrik och rop. Efter ytterligare 5 min kom jag fram till att porten måste kollas. Jag öppnade den lite, för i min vildaste fantasi kunde jag inte tro att hon orkat få upp den, och ropade - Irma!?  Döm till min förvåning och glädje då jag hör hennes röst i trappan - Mammmmma....snyft, snyft,.......mammma.

Lilla hjärtat skulle gå tillbaka till lägenheten men tog fel port. Vi hittade varandra och kramades som två som håller på att drunkna eller nått. Go tjejen borrade in lillhuvudet i halsgropen på mig och snyftade och kramade. Sen kom det från hennes snörvlande mun - Mina ben är trötta. Jag orkar inte gå. 

Jag hittade henne på fjärde våningen och hon hade gått trapperna och gud vet hur många varv hon sprungit upp och ner. Sen tog jag alla barnen med mig in och mös framför Tv:n innan vi gick till Lydia på skolan.


På väg till Lydia.

Hon skulle visa oss runt men jag tror hon tyckte det var lite pinsamt med hela tjocka släkten. Det blev bara en snabbis på Abrahambergs skolan innan vi tog tunnelbanan till Vällingby.

Där blev det lunch och en rundtur i K:5. Sen var det Br för hela slanten, i alla fall de närmsta 45 min. Inget blev handlat det satte jag P för. Finns annat att handla till deras rum.

Det sista vi gjorde är en lite hemlis som var och en som känner oss får upptäcka själva.


Bus i Vällingby


Gull Irma i tunnelbanan på väg hem.


Snygg Thea i mosters mössa.

Resten av kvällen var jag en slak hjältinna men barnen spottade snabbt upp sig och gick ut fram tills dess att det mörknade. Edwin var med Irma så hon inte skulle försvinna igen.

High school musical

Som present till Lydia och syrran hade jag bokat biljetter till musikalen High school musical. Det var jag, Lydia,Syrran och Thea som skulle gå. Hela dagen väntade och väntade Thea.

Teater är något speciellt. Jag blir lika förundrad varje gång. De är verkligen duktiga på att spela, sjunga,dansa och agera. Både jag och min syster blev lite betuttade i den manlige huvudrollsinnehavaren. Vilken utstrålning karl har. Det var ju inte helt fel att båda huvudrollerna spelades av Norrlänningar. Tjejen är från Piteå och killen från Ersmark utanför Skellefteå. De har kvar sina dialekter som bara gav mer känsla i deras roller. Som ni förstår är jag hel nöjd och även de andra verkade tycka vi haft en trevlig eftermiddag på Göta Lejon.

Elis och Edwin gick i väg på Tekniska museet. De hade haft en höjdar eftermiddag där. Båda pojkarna strålade då vi tjejer kom hem. Peter tog Irma till stan och de var uppe på ett tak och skådade ner på Stockholm.


-Jag har fickor.  Irma har kommit fram till det under vistelsen här.


Många spänande saker fick hon göra med morbror.

Holyday in Stockholm

Ja nu har vi landat i huvudstaden. Trötta men upprymda kom vi fram sent fredag kväll. Det var lite spännade resa eftersom vi redan då vi klev in i planet inte visste om vi skulle kunna åka. Det var nämligen snöstorm i Stockholm och flera landningsbanor var avstängda.

Tur i oturen behövde vi bara sitta 30 min i planet innan vi taxade ut och flög iväg. Irma var exalterad i gaten, hon sprang runt och pratade med medpassagerare och flygvärdinnor. Thea och Elis skämdes och ville göma sig. -Snälla mamma gör så hon slutar:) Alla andra tyckte hon var ett riktigt charmtroll.

Fredagen var annars en "jobbig" väntans dag. Thea hade i alla fall skolan att focusera på fram till 13. Då hon kom hem var vi, jag, Irma och Thea, ute och skidrade på ängen. Åkte i backar och tränade på att ta oss uppför.

Elis som var lite febrig hade massor av resmyror i rumpan.  Trots sjukdom sprang han runt och skrek. Mitt huvud var helt tomt då vi äntligen satte oss i bilen till flygplatsen.


Äntligen på Arlanda.


Glad Irma ser morbror.

Idag har barnen varit ute i lekparken en lång stund. Efter lunch gick Elis och Edwin iväg till Tekniska museet. Hoppas de har en bra eftermiddag där. Strax ska jag, Thea, Lydia och syrran göra oss färdiga och åka till Göta Lejon där vi ska se Hight school musical. Våran present till Lydia och syster som fyller år till veckan.

Irma ska vara med morbror Peter. Hon sov en stund nu före lunch för att orka.


Thea och Irma leker i Lydias rum.


Thea och Elis i klättrar tagen.

Heldag på jobbet

Idag jag jobbat från 7.30 till 16.30. Inte ofta jag jobbar så länge under veckan.

Trots att jag var i backen hela dagen igår har kroppen fungerat om det inte var för biverkningarna på medicinerna. Har haft en fruktansvärd huvudvärk hela dagen och mått illa. Fick uppsöka hemlighuset för en liten magtömmning. Kul information va?:)

Nu har Thea kommit hem från kören och Elis har feber så vi ska göra kväll och sova sängen tillsammans allihopa. Slaget gäng. 

Arbetare, student och småbarnsmamma

Hur ska jag hinna blogga då?

I måndags skrev jag in mig som student på komvux. Ska läsa in engelska B. Just i måndags kändes det som väldigt mycket som ska hinnas på två och en halv månad men idag känner jag mig mindre orolig.

Annars har dagen idag avnjutits i slalombacken med barnens skola. Ingen av mina barn var intresserad av att åka med mig så jag tog Lucas med mig i stora backen. Vi hade en super mysig dag. Han är också en kille som har väl smorda gångjärn i munen. Bla bla bla   Öronen rinner lite. Min egen prat kvarn har otroligt nog varit ganska tyst. Min gissning är att han var jätte trött. Somnade under nattsagan.

Thea som har lite mera ork åkte till Lovisa en stund på em. Elis hade iof Lucas här  fram till 17 tiden. Två trötta killar men som höll ihop förvånandsvärt bra.

Irma som varit på dagis hela dagen vill själv i säng direkt efter våran kontinentalt sena middag.

Nu ska jag sätta mig med engelskan medans huset är lugnt och stilla.

Gräsänka hela veckan

Peter har varit i Stockholm hela veckan så för oss har det räckt till bara att få allt att gå runt.

I går var jag på socialtjänstmässa i Luleå. Jätte intressant och kul. Speciellt en föreläsning var helt underbar. Jag är helt uppfylld av den. Tyvärr är det så att de inte går att återberätta utan måste upplevas.

Nyss var jag och Irma ute och målade på snön.

Bild kavalkad.














Mycke måla blev det i en kylig men härlig vårvinter dag.

Bobrace i Vargbacken

Morgonen började 07.00 då Elis kom in och undrade om han fick se på Tv. Ja,ja bara jag får sova ett tag till. Åtta då hade Irma sovit färdigt och var HUNGRIG i vanlig ordning. Ja ja fram med frukost.

Thea kom ner i samma veva som vi satte oss vid bordet. Alla barnen frukosterade samtidigt...nej just ja, Emelie och Nicklas sov fortfarande. Peter kom och åt då vi precis var färdiga.

Efter frukost var det bara att fundera vilka kläder vi skulle ha då vi skulle till bobracet i byn. Ganska bra gick det att hitta kläder, det var bara Elis täckbyxor som var försvunna men ganska snabbt kom han själv på att de var hos Nymans. Tur vi har en hel del extra plagg.

Irma var hel taggad att åka och hon såg hel frän ut med solbriller och hjälm. Fast efter första åket var hon less på väntandet så jag mutade henne med att vi skulle åka tillsammans för att få henne att åka andra åket. Vilken tur jag hade. Då jag såg alla åka blev jag sååå sugen. Försökte få Dessan att också ställa upp men hon ville inte göra sig till allmänt åtlöje. Ha ha som om det var det .......Jag fick i alla fall åka. Irma var hur härlig som helst. Iiiiiiiiiiiiiiii, hha, iiiiiiiiiiiiiiiiiiii lät hon hela vägen ner också skrattade hon.


Läcker bruden

Elis och Thea åkte med tungan rätt i mun och full koncentration. Thea hade inte tänkt åka då vi åkte hemifrån, hon känner sig inte så kry. Jag förstår henne. Hon snorar och ser inte ok ut men då hon ingen feber har så sa vi att vi åker och i fall hon blev slut skulle hon och jag åka hem. Jag visst ju inte själv hur jag skulle orka.Tävlingsledarna fick henne att anmäla sig. Hon såg ut som hon uppskattade att åka. Härliga ungar.


I väntan på start


På väg upp till 2:a åket


Taktik snack


Killsnack i trädet efter loppet och inför prisutdelningen

Det har varit skönt med luft och faktiskt har kroppen orkat hyfsat men nu ligger jag i sängen helt utslagen. Knäna skriker på ett konstigt språk och dimman har rullat in i huvudet. Ska vila lite innan vi åker tvärs över berget på middag, sen stannar jag där mendans maken tar herrn i det huset + barnen med sig hem. Ska bli härligt med en kväll för bara mig.

Peter är just nu och kör Irma till min moster Birgit. Hon ska sova där. För någon vecka sen begjorde hon sig en sovning hos henne och nu i helgen passade det alla parter. 

En svår dag

Om möjligt är kroppen ännu mer i obalans idag. Tog kraft tag och åkte med barnen till skola och dagis sen har jag sovit....

Fick lite ork då jag hämtat barnen. Elis ville till Lucas så jag körde honom dit, Thea var hos Mathilda E. Där blev jag kvar ett tag innan jag åkte hem och lade mig. Då var orken slut IGEN.

Jag lade mig i sköna sängen direkt efter middagen. Såg Let´s dance och sen somnade jag. Hade en ambition att se herrarnas skidskytte men ack vad ögonlocken var trötta.

Orken tryter

Idag har jag varit tvungen att sjukskriva mig igen. Bara två dar men ändå. Ångest.....

Ska jag inte kunna göra roliga saker med barnen utan att det slår tillbaka?

Igår hade jag och Irma en riktig mamma/barn dag. Eller mer mamma dag.Hi hi Direkt på morgonen skulle jag ta prover. Irma är van att besöka Vc så hon travade direkt till leksakerna i väntrummet och lekte. Då de ropade upp mitt namn släppte hon allt och travade in i provtagnings rummet. Tjejen som tog provet tyckte hon var sååå duktig så JAG fick välja från barnlådan något till Irma. Jag valde en tatuering.


Ett dubblel hjärta till mitt hjärtegull.

Efter det åkte vi till faster Ida och Wilmer. Irma skulle vara med dem medans jag var och fixade in mig på en kurs i Engelska B. Det tog inte så lång stund men barnen hade varit helt utsvultna så Ida hade gjort lunch till dem. Super god grönskaks soppa med äppelpannkaka till efterrätt. Vilken fest måltid en onsdag. Tack för all hjälp. Jag är väldigt tacksam. Stora kramar till dej Ida.


Hungrig Irma. Inte alls ovanligt. Mer JÄMT.


Även Wilmer var hungrig.

Efter maten tog jag och Irma oss ner på stan för att göra lite ärenden. I vanlig ordning kom jag inte hem med allt jag skrivit upp för jag id´s inte var kvar så länge som det behövs. Blir less direkt. Irma var inte heller så sugen på stan efter en stund men vi hade det mysigt den stund vi var där.

Jag hade det så bra denna dag att jag och barnen var bjudna till Hanséns på middag. Därför kunde jag åka hem och vila en timme innan vi skulle åka dit.

Även Nymans var bjudna så det var riktigt storfamilj på Ålundsvägen. Jag tycker det är mysigt med så många människor även om jag inte riktigt orkade vara social. Kände redan igår att min kropp håller på att ge upp.


Samling vid xbox 360...Alla barnen ser på då en spelar:)

Vi gjorde en avbrupt reträtt hela bunten. Tre barn skulle på kören, jag och Dessan fick till en promenad. Irma och Elis fick vara Marcus och Melker medans. Vilka killar som ställde upp på irma passning. Hon hade visst lekt med Melker hela tiden. Gulliga barn jag har i min närhet.

Sen var det hem och sova sängen för allihopa.


Helgkänsla och skidutflykt i elljusspåret

Idag har jag helg. Jippi!!! Fast det är tisdag....Men då jag jobbar helg brukar jag låtsas att ledigdagarna efter är HELG.

Jag började dagen med att vakna 05.30. Blev lite arg på mig själv och beordrade mig att lägga mig ner ett tag till. 06.30 kunde jag inte ligga längre så jag gick upp och gjorde ett 30 min yoga program. Hjälp vad jag är stel på morgonen. Har inte uppfattat att jag är så stel som jag bevisligen är men skönt var det efteråt. Då var kl.07.00 så det var bara att väcka barnen och börja dagen.

Liksom för att fira helgkänslan har jag tvättat tre maskiner med kläder och röjt upp i köket så vi i alla fall kom fram till diskbänken. Ringde några jobb relaterade samtal plus att jag pratade med svägerskan medans jag stod i tvättstugan. Irma har lekt och kollat vilka saker hon vill ha kvar då vi ska flytta hennes rum.

Då allt detta var gjort var det fortfarande fm. Så jag och Irma packade hennes "knopp-ryggsäck" och packade in löparskidorna i bilen och åkte in till byn där elljusspåret är.

Jag hade tänkt att vi skulle åka 1,5 km spåret. Ganska lagomt för en 3 åring. Min treåring är ju inte riktigt som andra, tror jag i alla fall. För då vi kom till "korsningen" för 1.5 km och 2,5 km spåren fick jag henne inte att åka den korta vägen. En del i det har Magnus, nära vän, som precis då kom och åkte naturligtvis det längre spåret. Irma skulle åka med Magnus. Det var bara att följa efter.


Duktig tjejen. Stod i alla backar som värsta proffset.

2 km gick otroligt bra. Hon kvittrade och njöt men sen tog den stora tröttheten över och vi verkligen kämpade oss i mål. Väl där fick vi välförtjänt fika.


Välförtjänt paus innan vi åkte hem.

Direkt vi kom hem gick hon upp och lade sig på storsängen och somnade. Där sover hon än, stackaren, helt utpumpad.


Trött tjej efter tur i skidspåret

Nu väntar jag bara att skolbarnen och deras kompisar ska komma hem. Kanske hinner jag lägga mig raklång 5 min.

Mera skridskor

Sista dagen på sportlovet idag. Alla röstade på en tur till skridskobanan. Redan igår packades alla grejor ihop så de stod redo på morgonen.

Själv har jag en usel dag med kroppen och har varit halv dö hela fm. Inte förän vid 12 kom vi oss iväg och det tack vare Theas kompis Lovisa som ringde och ville dejta Thea. Hon hängde på till skridskobanan och där åktes och spelades det en hel del med puck och klubba. Barnen fick var sin hockey klubb igår därför suget efter en tur med "skrillerna" idag.


"par åkning"


Irma testar Theas klubba


Två sötnosar


Lovisa och Thea in action.


Elis och Irma lekte i de stora snöhögarna en stund innan vi åkte hem och åt en JÄTTE sen lunch.

Irma åkte en stund skridskor men ville sedan springa med vanliga skor. Jag tror hon tyckte det gick för långsamt på "rören"

Nu hörs det bus och skratt från övervåningen. Thea, Elis, Irma och Lovisa leker där tillsammans. Värmer i mig att de kan vara tillsammans allihopa. Ibland undrar jag om de är unika som inte bråkar vid dessa tillfällen utan hittar en roll till alla eller om det är så hos alla med flera barn?

Irma på skridskor

En kväll här för några dagar sedan var vi till isbanan. Peter skulle testa sina nya "skriller" och Irma skulle prova stå på skridskor för första gången i år. Kolla in bruden inte var det något problem.


Snyggare skridskoåkare får man leta efter.


Bra att ha koll på fötterna.


Syrran visar hur det ska se ut.

Tripp till Luleå

Igår efter lunch åkte jag, Thea, Elis, Irma.morfar,Dessan och Lucas till Luleå på Tekninkens Hus. Det blev en riktigt lång dag. Då de stängde 16.00 gick vi ut genom dörrarna och sen var det en sväng förbi Ica Maxi innan vi styrde kosan hemåt.


Irma i en racerbil


Bästa biten på bordet


Jag och Dessan. Blev inte som vi tänkt oss....


Det var mer så här det skulle se ut.


Full koncentration.


Thea i sandlådan...


och Irma också.


Thea cyklar fram elektricitet.

Barnen skickade iväg var sin raket till "yttre rymden". Taket alltså. Irma fick lite hjälp.

Vi hade fikapaus medans vi var där. Bra med lite socker på fyllnad. Tack pappa för det.

Hemma gjorde jag så lite som möjligt var helt slut efter en fullspäckad dag.

Vårat sportlov

Måndagen jobbade både jag och Peter så barnen var hemma med mormor. Fördelen med det arrangemanget var att både jag och Peter har varit lediga idag. Vi packade barn och skidor i bilen och åkte till slalombacken. Tanken var att vi skulle vara där en "liten" stund.

Min svägerska kom också. Hon ville ha lite assistans då hon skulle stå på skidor igen efter nästan 20 års uppehåll.


Liften gick bra i alla fall.


Ska vi inte åka mamma? Irma ivrig iväg.

Hur det nu var så hade vi så roligt och väderet var hyfsat, nästan ingen i backen. Alltså kön till liften var inte så lång. Så vi åkte och åkte och åkte. Inte förän 14.30 rullade vi ut från Vallsberget.

Min kropp som inte är helt ok just nu "pallade" inte riktigt de andras tempo, så jag tog en egen rast.


Kaffe med mjölk och en vilopaus för min kropp, med en kopp.


Peter och Irma på väg ner. Jag sitter i fiket och fotar.

Det är väldigt roligt att sitta i fiket och kolla in alla människor. Jag fick se en hel del roliga vurpor:)


Elis på väg till Peter och Irma. Tycker nog att de är lite sega...Kommer de aldrig?

Irma fick åka med Peter i stora backen medans jag vilade. Då jag kände mig redo för ett par åk ringde Peter mig på mobilen och ville "bli av" med Irma. Hon var en slagen hjältinna. Stora krokodiltårar rann nerför kinden på våran lilla kämpe.


Jag och Irma gick och vilade med o´boy och kaka. Då försvann tårarna och humöret gick uppåt igen.


Stilstudie på fikat...ha haha

Sen var det dags att åka hem till skogen och lugnet. En god middag och nu är det bara vila som gäller. Ev. ska vi se Pirates of the carabien 3 innan vi somnar. mycket eventuellt.

Peter den galningen ska ut och skidra i elljusspåret strax. Tur jag slipper......

RSS 2.0