Solig söndag

Idag har vi varit ute i flera omgångar eller sprungit ut och in. Dörrarna har stått öppna fast det inte varit mer än 12 grader.

Elis var på sexårs kalas två timmar efter lunch. Det hade varit roligt sa han. I och för sig har jag aldrig hämtat hem något barn från kalas som sagt att det varit trist. Det är en höjdare i barnens liv. Ibland undrar jag vem som längtar mest, de som blir bjudna eller den som fyller år.

Se lillprinsen gå iväg med paketet under armen stolt som en tupp. Ett paket som är valt med omsorg och noga eftertanke. Kalasen är ett bra tillfälle att träna sig på att ge. Få barnen inse glädjen i att ge och inte bara få.

Irma har haft en tung dag idag. Efterdyningen från fredag och lördag kväll kom idag. Hon har gråtit, skrikit och varit allmänt sur. Lite förvånad blir jag och ändå inte. Förstår ju varför men hon som annars är som en sol.

Peter har varit i Kalix med stortjejen, Emelie. Hon har tävlat med hästen. Får jag säga, det gick bra som vanligt, en vinst. Hon är så duktig och målmedveten. Har rätt tanke. Bara procenten är bra eller att hon själv tyckte de red bra är hon nöjd.  

Nu har lugnet lagt sig och så ska jag också. Imorgon är det måndag igen. Inte för att det blir att stiga upp tidigare utan för att vi har en tid att passa.

Kub spel på gång



Här hjälper Irma Dessan ställa upp kubbarna. De blir inte så långt mellanrum alla gånger. Killarna övervakar och kommenterar hennes uppställning. Inte helt till deras belåtenhet. Tur hon är stark och inte bryr sig. -Kan själv.

Vilket härligt gäng


Irma plockar sten


Ytterligare en härlig dag med Nymans

Morgonen började klockan 06.30, i vanlig ordning. Senaste veckan har antingen Elis eller Irma haft brottom upp. I morse var det lite tungt. Antagligen för att jag ställt in mig på att få sova lite längre. Jag tänkte i min enfald att barnen, framför allt Irma, skulle vara trötta idag. Hon sov ingen middag igår och var uppe till efter 20.00.

Klockan halv tio sms:ade jag Nymans och bjöd dem på lunch innan vi skulle fara till stan. Thea behövde nya överdrags kläder och både jag och Dessan skulle titta på vinter vantar till barnen. Elis ska på kalas imorgon så han skulle köpa en present till födelsedags barnet.

Irma ville ta en cykeltur där vid samma tid så jag och Elis tog cyklarna och for "rundan". Jag tänkte att främandet inte skulle vara så snabba. Men "tji" fick jag, de satt i köket och väntade på oss. Tur Thea var hemma:) Hon hängde med näsan över en bok som vanligt. Hon är en riktig bokmal den tjejen. 

Inne i stan var det att flänga runt på en massa affärer innan vi hittade en dress som var schysst. Thea var hel nöjd över den och jag också. 

På kvällen var vi i Selsborg. Jag och barnen har haft en Nymans helg och skoja om vi har haft trevligt. Vi åt middag hos dem och sen spelade vi en omgång kub. Solen tittade fram efter maten och bjöd ut oss till sig. 

Irma har somnat för 20 min sen. Hon sov en stund i bilen därför det sena nattgåendet. Thea och Elis sitter och tittar på en Harry Potter film som jag köpte till dem idag. Om någon timme kommer Peter hem från Koukso.  Jag varvar ner med att summera dagen.

Blick i backspegeln

Med blicken i backspegeln kan jag inte annat än förundras hur underbart livet kan vara. Gårdagskvällen var en stund i livet som jag aldrig vill glömma.

Irma som stod nere vid älven och kastade sten.  Lycklig som en lärka och väldigt försiktig med vattnet. Inte en gång var jag orolig att hon skulle göra något farligt. Hon stod bara där och njöt av stunden, hon med. Hennes små ben knatade på över sten och sand. Trots den sena timmen hade hon ett solskens humör. Ialla fall tills vi kom hem, då bröt den stora tröttheten till. Men vad gör väl det efter en underbar trevlig och mysig kväll.

Thea såg jag mest nere vi strande också. Hon kände på vattnet, lyssnade på bruset och bara var. Jag blir varm i hjärtat se på henne, då hon hamnar i sin egen värld där på en sten precis i vattenbrynet. Jag frågade henne då vi lagt oss om hon uppskattade utflyckten till älven. Ögonen glittrade på henne då hon svarade. -Jätte roligt.

Elis hade sin kompis Lucas som han lekte med och gjorde olika rollspel vid elden med. Han älskar att vara vid en eld och bara peta. Vid ett tillfälle var det lite grus i maskinerit för killarna men då skyndade vi oss att ge dem var sin hamburgare. Sen var det som att vända ett blad. Båda dessa killar har lite svårt att hålla ihop om de blir hungriga. 

Avslutningen på stranden med sandslottsbygg och vatten lek var en minnesbild i hjärnan som värmer själen och mammahjärtat. Jag kände mig verkligen som en kanon "morsa" då jag lade mig i går. Hela dagen från det vi klev upp till det vi gick i säng var harmonisk och härlig. 


Promenad med Långöra



Thea hade sin kompis Emily med sig hem efter skolan. De tog med sig Långöra på en promenad. Båda tjejerna är lika djur tokiga. Hon kommer att bli väldigt bortskämnd den här lilla kaninen. Alltid någon som vill gosa med henne. Den andra, Silver, är inte lika intresserad av att bli kramad med. Hon trivs bra i buren och beskåda omvärden på avstånd.

Middags utsikten



Så här vaker var våran utsikt då vi åt middag. Bruset var öronbedövande till att börja med. När kvällsutflyckten var till ända hörde jag bruset som ett välkomnade bakrunds sorl. Otroligt så fort örat och hjärnan ställer om sig. Bättre än så här kan det inte bli.

Middag vid Piteå älven



Klockan 17 åkte jag, Thea, Elis och Irma tillsammans med Dessan och Lucas ner till Piteå älven. Där tände vi två eldar. En som vi gjorde mat på, den andra fick barnen peta i allt vad de ville. Irma stod länge nere vid vattnet och kastade sten.

Efter maten lade vi på mycke ved på brasorna så det skulle bli en stor eld.

Thea och Irma tog en promenad med Dessan längs stranden. Här på bilden har de stannat och börjat bygga sandslott. Killarna kom efter en stund och byggde sina egna slott. En fantastisk avslutning på dagen. Ett riktig nötskals minne.

Irma och Sixten



Idag hade jag och Irma främmande efter lunch. Maria, Sixten och Arvid kom och hälade på. Här leker Irma och Sixten i sandlådan. Efter en halvtimmes tvekan var de i full gång. De kom jätte bra överens i leken. Kul att se två  ändå så små barn få till ett samarbete.

Från provtagning till potatis inköp

Idag har det varit fullt upp. Thea och Elis for med taxin vi 8.20 som vanligt. Direkt gick Irma in i bilen och satte sig i barnstolen. Hon skulle på dagis. Visst är det kul att hon vill dit men lite jobbigt då det var en halv timme kvar innan vi skulle åka. Där satt hon som en prinsessa i bilen. Synd jag glömde ta kort på henne.

Efter jag lämnat henne for jag till jobbet och drack fm kaffe. Super kul att se alla igen. Har inte varit dit på tre månader. Sen var jag på Vc och tog prover.

Klockan ett började en kurs på statshuset. Idag handlade den om sömn. Iof ett ämne jag hört många gånger förr men det skadar inte att höra en gång till. -Vad gör jag om jag inte kan sova? Stressar ialla fall inte upp mig för det.

Hemma stod maten på bordet. Peter har jobbat hemifrån idag därför denna lyx. Hur härligt som helst att komma till dukat bord.

De stora barnen var på väg direkt efter maten. Fattar inte vad som händer. Kompisar, kompisar hela tiden. Hi hi. Är bara glad för det.  

På vägen hem var jag och köpte färsk potatis hos en odlare här i närheten. Nu blir det att äta potatis i alla former och konsistenser. Jag gillar verkligen den knölen. Den går att variera på så många olika sätt.

Vädring av kaniner



Thea och Elis ville se om deras kaniner ville bli kompisar. Vi tog ut dem i var sin sele så de skulle få nosa på varandra. Theas kanin Silver var inte ett dugg intresserad av att bli kompis. Hon gick till anfall. Stackars Lång öra hon förstod nog inte riktigt vad som hände.

De var så gulliga där de gick med var sin kanin i koppel. Båda lika glada över sin kanin som gjorde många små konster. Jag hörde barnens glada tillrop en hel kvart sen var både de och kaninerna nöjda med aktiviteten.

Tunnbröds bak på gammalt vis



Här står min moster Birgit vid bakugnen just på väg att kasta in ett bröd. Grymt varmt just där hon står. Jag har själv hängt i bagarstugan en del. Hjälpt till det jag kunnat.

Det är en speciell känsla att vara i en bagarstuga. Värmen, doften och gemeskapen som blir med dem man bakar med. Jag trivs verkligen där. Nu är jag trött men härligt slut i kroppen. Ny duschad och helt ensam hemma nästan i alla fall, Irma sover en trappa upp. 

Thea är på fotbolls träning och match. Elis har bara träning. Peter kör dem och ska själv ta en motions slinga medans de tränar. 

Skogspromenad


Ny blogg

Efter att i ett års tid bloggat om mej själv och mina känslor runt min sjukdom är jag nu beredd att gå vidare.

I dag har det varit en händelse rik dag. Barnen har börjat skolan. I min familj finns det fyra barn. Den största, som är ett bonus barn, bor mest hos sin mamma. Hon var den enda av de tre som började skolan som verkligen inte längtade. Hur jag nu skulle kunna förvänta mig att en femton åring längtar till skolan. Thea som är näst äldst började tvåan. Hon längtade väldigt mycket och har så gjort i flera veckor. Elis sex år, var glad, spänd och förväntasfull inför dagen. Lillan i familjen. Irma två och ett halvt år tyckte egentligen inte heller att detta var en kul dag. Båda hemma varande syskonen åkte iväg med taxin. Hon som är van att brorsan blir kvar med henne. Då brukar de ha så kul, han busade alltid en massa med henne. Helt trist var det trots allt inte eftersom hon fick åka till dagis och leka med kompisarn.

Efter skolan fick mina skolbarn ta taxin hem. Mest för att Elis skulle få prova att åka båda vägarn. In i hallen rumlade en kvittrande glad kille. Lite i kölvattnet efter honom kom Thea. Glad men det var inget speciellt för henne det här med skolan. Hon var mest glad åt att vi skulle få hämta en kaninunge åt Elis.

Jag och storbarnen for iväg till Elis klasskompis för att hämta kaninen. Väl hemma igen hjälptes vi åt att städa och inreda den andra buren till kaninen. Thea fick en kanin förut i sommar därför två burar. Vi var ute länge och pysslade med kaninerna.

Vid tre åkte jag till dagis och hämtade Irma. Hon ville också vara med den nya familje medlemmen. Runt middags tid var det annat än kaniner som intresserade de två äldsta. KOMPISAR. Elis kompis Lucas kom hit och Thea cyklade in till byn till sin kompis Tova. Jag, Irma och killarna cyklade med henne en bit. En härlig avslutning på dagen för min del. Hemmavid väntade nattning av Irma och  undan plockning från dagen. Vid halv åtta var det nattning av de stora.

Nu ska jag också knyta mig. Det är ju en dag i morgon också.

RSS 2.0